Meny Stäng

Välj rätt kontorsstol till hemmakontoret!

Bra kontorsstolar

Funderar du på att köpa en ny kontorsstol till hemmakontoret? Om du köper rätt kontorsstol kan du använda den i flera år – men vad behöver du tänka på för att välja rätt? Här kommer några tips!

Om du söker en kontorsstol som är perfekt för dig behöver du utgå helt från ditt eget behov. Det första du behöver göra är att lista de egenskaper du vill att stolen ska ha, och sedan de egenskaper som du själv behöver, exempelvis om du har ryggbesvär eller något annat att ta hänsyn till.

Ditt behov och kontorsstolens egenskaper

Utrustad med din lista över stolens egenskaper och ditt eget behov blir det genast lättare att läsa igenom de beskrivningar som stolarna har. Det finns egentligen ingen stol som är bättre än den andra eller som passar ”alla”, men det finns förstås vissa grundfunktioner som du behöver ha i en ergonomisk stol.

Stolens egenskaper är viktiga i längden. Det mest grundläggande som behöver finnas är justeringsmöjligheter. Du ska kunna anpassa stolen uppåt och nedåt samt i sidled. Du ska kunna ställa in ryggstödet så att hela kroppen får ett bra stöd. God sittkomfort är avgörande, stolen behöver balansera kroppen när du sitter på den.

Hur ser ditt eget behov ut? Är du nöjd med grundläggande justeringsmöjligheter eller vill du ha en helt steglös justeringskurva? Eller en tjockare dyna, vissa kontorsstolar kan ha DUX-sitsar som extra tillbehör. Du kan få betala runt 10 000 kronor för en stol som går att finjustera exakt för dig, men man kan köpa en bra kontorsstol för tusenlappen och uppåt. För 4-6000 kronor får du en riktigt bra kvalitetsstol och i slutändan handlar det om vilka justeringar som känns bra för dig. Ibland behöver man inte köpa den dyraste stolen för att uppnå detta.

Viktigt att du provar ut en bra stol.

Ergonomi

Om du har problem med rygg eller nacke är det ännu viktigare att du provar ut en bra stol. Det ska vara enkelt att röra dig sittande i stolen, eller kanske förflytta på hjul den efter bordskanten. Jämför också mot din nuvarande stol och tänk efter vad som var bra och dåligt med den.

Tänk på armstöden. Om du har problem med nacke och axlar ska armbågarna inte vila högt upp så att du spänner dig, du ska kunna sitta avslappnat och låta axlarna falla nedåt. Kanske vill du inte alls ha armstöd på stolen.

En ergonomisk stol är byggs för att undvika eller förebygga belastningsskador, detta innebär att mer finjusteringar kan göra och att du kan variera din arbetsposition om du nyttjar alla inställningar som finns. Kroppen behöver variation och inte fixeras i en statisk ställning varje gång du använder stolen – ofta ställer man bara in den en enda gång när man egentligen borde variera inställningen oftare.

Välj stol efter behov – inte efter varumärke

Det finns många bra kontorsstolar på marknaden, och du ska inte köpa en dyrare stol är ditt behov förespråkar. Å andra sidan, om du brukar bli trött och öm i ryggen behöver du lägga lite extra pengar på stolen. Leta upp kontorsstolar online, läs beskrivningen och märk ut vilka stolar du är intresserad av – kontakta sedan butikerna och provsitt.

vanliga funktioner hos ergonomiska stolar

Här är några vanliga funktioner hos ergonomiska stolar:

  • Stolens förmåga att gunga mjukt när du lutar dig bakåt.
  • Dynornas mjukhet mot kroppen, och stöd.
  • Justerbar höjd på sitsen – rätt höjd mot bordet, armarna ska vila mot bordet utan att du drar upp eller spänner axlarna.
  • Justerbart svank-och ryggstöd – du behöver ha ett ordentligt stöd mot svankryggen, ryggdjupet ska gå att justera.
  • Justerbart sitsdjup: Behöver justeras i förhållande till dina knäveck, har behöver du sitta bekvämt, kanske 5-6 cm mellan knäveck och sits.
  • Vinklingsbar sits: Sitsvinkling är viktigt för att både lår och rygg ska må bra, ibland kan det vara behagligt att höja stolen någon i framkant mot knävecken.