Meny Stäng

Så håller du din soffa ren

ren soffa

Våra soffor vill vi mysa i. Och de blir helt klart mindre mysiga om de inte är rena och fräscha, vilket gör att alla som har en soffa bör veta hur denna hålls ren regelbundet på ett så enkelt sätt som möjligt. Ju svårare det är att hålla något rent, desto mer sällan gör man ju det, så om du kan få in en ganska smidig rutin för att hålla din soffa ren är det allra bäst.

Här kommer några tips som kan hjälpa dig med detta:

Ta reda på vilket material din soffa är klädd med

Då olika material som kan användas för detta både tål och kräver olika saker. Soffor online kan ju trots allt vara klädda i allt från skinn till bomull, så det går inte att behandla alla soffor lika!

Det bästa är om man kan få någon slags skötselråd från tillverkaren, så börja med att ta reda på om detta är möjligt eller inte. Om detta inte går, måste du förbereda dig på att göra en hel del research på egen hand istället. Ibland kan det även finnas märkningar i form av en slags ”tvättlappar” på soffan som anger vad det rör sig om för material och hur detta ska rengöras.

Rengör soffan regelbundet

Istället för att vänta tills den är helt nedsmutsad, för då kommer rengöringen nämligen att vara betydligt svårare. Gör man det istället till en vana att rengöra sin gröna soffa ofta, fast den kanske inte ser så smutsig ut, kommer denna process att vara väldigt mycket lättare och smidigare.

Ta alltid av alla kuddar och dynor du kan när du rengör soffan

För ofta gömmer det sig lite allt möjligt under dessa, och ju längre det som finns där blir liggande där, desto svårare blir det ofta att rengöra där. Varje gång du rengör din soffa rekommenderar vi därför att du gör detta.

Dammsug soffan så ofta du kan

Fast den inte ser ut att behöva dammsugas kan det nämligen finnas mycket damm och partiklar i den, så gör även detta till en vana och gör det ofta så behöver det inte ta så lång tid.

Låt aldrig soffan vara våt under en längre period

Inte ens om anledningen till att den är det är att du precis rengjort den. Är det blött någonstans finns nämligen alltid risken att mögel uppstår, och en möglig soffa kan helt enkelt inte vara fräsch! Att hålla soffan torr i alla lägen är därför verkligen a och o!

Undvik helst att äta och dricka i soffan

Framför allt om den inte är så lätt att rengöra, för det är oftast just på detta vis som olika fläckar uppstår. Är ni flera i familjen, se till så att även de andra familjemedlemmarna följer denna regel.