Meny Stäng

Svart soffa

Köpa en svart soffa

svart soffa

Glada färger och sobert vitt i all ära, men svart är alltid det säkraste kortet när det gäller soffans klädsel. Inte minst eftersom det inte solkas och missfärgas lika lätt som andra färger. Den svarta färgen utgör dessutom den ultimata fonden när man vill använda sig av det som i inredningssammanhang ofta kallas för ”utropstecken”. Det vill säga exempelvis kuddar eller plädar i betydligt starkare färger i eller på soffan.

Förutom storleken på soffan, vilken bara kan avgöras av just dina behov, är klädsel det viktigaste efter färgvalet. Svarta soffor finns såklart med allsköns olika klädslar, precis som soffor i andra färger, men det mest klassiska är naturligtvis den svarta skinnsoffan. Ända sedan soffversionen av Barcelonafåtöljen dök upp fram till idag, då varenda möbelbutik har minst en svart skinnsoffa i sitt sortiment, har denna typ varit populär.

Skinnklädsel är dock inte för alla, eftersom det kräver en del skötsel, precis som ett par fina skinnskor, med rätt medel och teknik. Därför väljer många istället en tygsoffa i svart färg, och då har man nästan alltid den fördelen att klädsel på kuddar kan tas av och tvättas om olyckan skulle vara framme. De olika tyger som finns att välja mellan gör också att man kan få mer liv i soffans färg, trots svart grundfärg.

Efter att du har tagit ställning till de olika alternativen ovan återstår bara att bestämma hur mycket pengar du vill lägga på din nya svarta soffa. Prislapparna varierar från några hundralappar upp till kostnaden för en ny bil.

Inred stilrent med en svart soffa

Har du kommit fram till att en vit soffa inte är speciellt praktiskt? Det kan naturligtvis ligga en del sanning i det. Men vad ska du då välja istället? Varför inte satsa på motsatsen? En svart soffa bidrar visserligen inte till en ljus känsla, men stilrent är det. Vi tror att det finns stor chans att du ändå blir nöjd om du satsar på en ljus bas. Kombinera den svarta soffan med ljusa nyanser som vitt, beige och grått. På så sätt kan du fortsatt njuta av ett ljust vardagsrum. Du slipper dessutom bekymra dig om chokladfläckar och spilld coca cola. Fläckar kan visserligen synas även på svart tyg, men långt ifrån lika väl som på vita möbler.

Satsa på stil

Om det är ett stilrent intryck du vill satsa på ska du naturligtvis inte nöja dig med första bästa soffa. Ta dig tid att se över dina möjligheter. Jämför gärna olika butiker och deras utbud. De stora kedjorna har stora breda utbud. Det behöver dock inte betyda att de alltid är bäst. Ibland går det att hitta riktiga guldkorn även i de små, nischade butikerna. Ta dig därför tid att spana in även dessa. Kanske är det just där du hittar den svarta soffa som passar hemma hos dig.

Vad är det då du ska titta efter? Det allra viktigaste kan vara storleken. Du måste vara noga med att mäta ditt vardagsrum. På så sätt kan du vara säker på att den soffa du väljer får plats. Det vore naturligtvis snopet att komma hem med en soffa som visade sig vara för stor. Något annat som är viktigt är materialet. De flesta vet direkt om de vill ha skinn eller tyg. Om du trots allt känner dig osäker kan du provsitta olika möbler i fysiska butiker. Du kan också söka inspiration i tidningar och på nätet. Där kan du se hur andra har valt att inreda.

Du kan också se hur olika soffor kan stylas på bästa sätt. Efter att du har sett bilder och provsuttit olika soffor kanske du har bestämt dig. Då vet du troligtvis om du vill ha en svart tygsoffa. Kanske har valet istället fallit på en svart skinnsoffa. Det finns inget rätt eller fel.
Du ska helt enkelt välja en möbel som du gillar.

Det du ska tänka extra noga på är att välja en soffa som följer den stil du vill ha. Om du gillar det minimalistiska bör även soffan följa den stilen. Satsa på raka linjer och få detaljer. Tycker du om att skapa en lantlig, lite gammaldags look? Då kanske en tygsoffa med svart botten och blommiga mönster passar. Eller varför inte styla soffan med söta kuddar.

Fynda begagnad soffa

Du behöver faktiskt inte gå till en möbelbutik för att köpa en svart soffa. Soffor i den här färgen är ganska vanliga. Det gör att du har goda chanser att hitta en fin begagnad soffa. Du kan söka online, på sidor som Blocket eller Tradera. Du kan också titta i second hand-butiker. På det här sättet kan du spara riktigt mycket pengar.

Om du funderar på en annan färg, så kan vi även rekommendera dig en grå, en grön eller en beige soffa.