Meny Stäng

Så väljer du rätt soffbord

Ett soffbord kan göra underverk i ett vardagsrum och oftast önskar man sig en blandning av stil och funktionalitet. Meningen är att soffbordet ska knyta samman hela soffgruppen och eventuella fåtöljer på ett snyggt och bra sätt. Idag finns det ett stort utbud av soffbord att välja bland både på nätet och i fysiska butiker. Vi guidar dig rätt bland alla olika material och storlekar som finns.

Vad är syftet med ditt soffbord?

För det första så måste du veta vad du vill ha ut av ditt soffbord. Kommer det användas för middagar och lek för barnen eller ska det mest fungera som ett prydnadsbord? När du vet exakt vad ditt soffbord ska användas till är det mycket enklare att sortera ut vilka modeller som passar för dig och din familj.

Anpassa storlek efter rum och soffa

Det är viktigt att ha ett soffbord som är tillräckligt stort i förhållande till din soffa. Ett litet bord kommer se oproportionellt ut till resten av rummet. Om du hellre vill ha ett mindre bord kan du placera två eller tre stycken jämte varandra. Det är också viktigt att tänka på hur högt ditt soffbord ska vara. Ett lågt bord är vanligtvis mer elegant men det är inte så praktiskt om du tänkt sitta och äta på det. Välj därför en höjd som går ihop med dina behov.

Vilket material ska jag välja?

Material har inte så stor betydelse när det kommer till soffbord utan det handlar mer om dina personliga preferenser. Det är också viktigt att det passar in med allt annat i hemmet. Har du barn är glasbord kanske inte det allra mest praktiska. I så fall är det bättre att satsa på ett tåligt träbord som kan stå emot både spill och kritor. För dig som vill ha ett elegant vardagsrum är marmor ett väldigt bra alternativ som ger en lyxig känsla.

Vilken form är bäst?

Här gäller det också att tänka praktiskt. Ett runt soffbord är mer elegant och tar mindre plats men är inte så lämpligt om du ska sitta och äta middag framför TV:n. Tänk över vad som passar bäst i din bostad.