Meny Stäng

Skinnsoffa

Att tänka på när du ska köpa en ny skinnsoffa

skinnsoffa

Om du börjar med de olika färgerna på skinnsoffor, finns de naturligtvis att tillgå i alla olika färger, då skinnet har färgats i allsköns nyanser. Har du ett hem som är traditionellt och lite konservativt, kan det vara bra att välja någon av de gamla beprövade färgerna och de mest vanliga. Dessa är vit, svart, brun och oxblod. Är det så att du har inrett ditt hem i en modern stil, beror det helt och hållet på vad du har för färger på väggar, tak och övriga möbler. En skinnsoffa i den färg som du söker kommer du ändå att hitta.

Vilken typ av skinnsoffa söker du?

Det andra valet som du har när det gäller att köpa en skinnsoffa, är vilken typ av soffa som du vill ha. Vill du ha en soffa där det finns plats att ligga ned för en stunds god läsning eller vila samtidigt som det finns gott om sittplatser, väljer du naturligtvis en divansoffa i skinn. Är det så att du är åt det mera traditionella hållet och står fast vid att en skinnsoffa ska ha sittplatser och definitivt inte vara något substitut för en säng, väljer du en vanlig rak traditionell skinnsoffa eller en hörnsoffa i skinn. Har du för avsikt att bygga ett biorum eller tycker att ditt vardagsrum ska fungera såsom bio, väljer du en av de moderna biosofforna i skinn.

En bra soffa av många skäl

När du börjar leta efter en ny soffa till ditt hem kommer det alltid finnas människor som radar upp argument för att du bör välja en skinnsoffa. Och de har rätt, skinnsoffan är ett bra val av många skäl. Det här är en möbel som är lätt att rengöra, lätt att underhålla och som dessutom är vacker att titta på. Den har med andra ord en hel del positivt att tillföra.

Ett praktiskt val

Skinnsoffan kommer alltid vara ett praktiskt val. Det går inte att argumentera emot att den här soffan är betydligt lättare att hålla ren än tygsoffan. Om barnen spiller glass i en skinnsoffa är det absolut ingenting att gråta över. Du kan då ta en trasa och torka rent på några sekunder. Om barnen däremot spiller glass i tygsoffan blir det betydligt mer komplicerat.

I bästa fall är tyget avtagbart och du kan då ta av det, slänga in det i tvättmaskinen och hålla tummarna för att fläckarna ska försvinna. Detta är dock ingen självklarhet, med tanke på att produkter som chokladglass och blåbärsglass gärna biter sig fast ordentligt. I värsta fall kan du med andra ord bli tvungen att köpa helt ny klädsel till soffan. Med en skinnsoffa slipper du helt den typen av funderingar eftersom fläcken är ett minne blott minuten efter att den tillkommit.

Ett stilrent val

Det är naturligtvis inte bara det faktum att skinnsoffan är praktisk som gör att så många väljer den. De här sofforna är ofta väldigt snygga och stilrena och de passar in i många hem. En skinnsoffa kan vara vit, beige, brun eller grå för att nämna några exempel. Det är typiska stilrena nyanser som gör att rummet blir lättmöblerat, eftersom soffan inte ställer några speciella krav på övriga möbler och inredningsdetaljer.

Den som är ute efter ett riktigt stilrent och klassiskt val kan förslagsvis satsa på en Chesterfieldsoffa i skinn. Den andas brittisk överklass och sätter en elegant prägel på vilket hem som helst. När du väljer en sådan soffa sätter du ribban för vilken stil du vill ha på rummet, och du kan då lätt följa mönstret när du sedan ska köpa soffbord, tv-bänk, matta, gardiner och allt annat som kan tänkas behövas i ett vackert inrett vardagsrum.

Begagnad eller ny

Om du vill ha en skinnsoffa har du två alternativ. Antingen kan du köpa en ny soffa, eller hålla utkik efter en begagnad soffa på second hand. Det kan finnas riktigt välbevarade exemplar som är i fint skick och som har mycket kvar att ge. Om du vill spara pengar och även bidra till mindre konsumtion i samhället kan det här vara ett bra alternativ. Om du är sugen på att hitta en begagnad soffa har du flera möjligheter. Dels kan du besöka second hand-butiker i närheten av din bostad, om det finns några sådana. Du kan även besöka tillfälliga loppmarknader i närheten. Även om du inte på förhand känner till några sådana brukar det dyka upp skyltar där man meddelar att det kommer anordnas en loppis inom kort. Då kan det vara en bra idé att dyka upp redan vid öppning så att ingen annan hinner lägga vantarna på de finaste sakerna.

Om du vill shoppa begagnat men inte hittar varken loppis eller second hand-butiker i närheten kan du alltid leta på nätet. Besök auktionssidor som Tradera eller titta på Blocket för att hitta en möbel som uppfyller dina krav och önskemål. Kanske hittar du något som skulle passa perfekt hemma hos dig.

Alla trivs inte med att handla second hand och det är naturligtvis inget måste att göra det. Om du hellre vill köpa nya möbler så ska du naturligtvis göra det utan att känna något dåligt samvete. Om ingen handlar nya produkter kommer det ju heller inte finnas några produkter att sedan köpa på second hand.

Handla på nätet eller i en fysisk butik?

Om du bestämmer dig för att köpa en ny skinnsoffa bör du kolla upp vart du kan få en sådan soffa du är ute efter till ett bra pris och naturligtvis med förstklassig service. Oavsett om du beställer din möbel på nätet eller besöker en fysisk butik är det viktigt att du väljer en butik med brett sortiment, bra service, fina omdömen från tidigare kunder och naturligtvis bra priser. Om du beställer online är det även viktigt att du tar fraktkostnaden i beaktning eftersom det kan skilja mycket från butik till butik. Du ska naturligtvis inte betala mer för en soffa om du kan få den billigare någon annanstans.

Betala lite mer för en riktigt bra soffa

Riktiga skinnsoffor hör visserligen inte till de billigaste sofforna som går att hitta men de erbjuder å andra sidan hållbarhet och kvalitet. Om du står i valet och kvalet mellan att välja en annan billigare sofftyp för att spara pengar, och att köpa en skinnsoffa trots att den är dyr, så kan det generellt vara en god idé att spara en stund till och välja skinnsoffan. Du kan då räkna med att få en bekväm och skön soffa som håller länge, som passar in även om du skulle byta bostad och som dessutom ger ett elegant och vackert intryck.

Finns det då några nackdelar med skinnsoffan? Egentligen finns det inga direkta nackdelar om du sköter soffan på rätt sätt. Om du äger en katt som tycker om att klösa på möbler får du tyvärr räkna med att soffan kan bli sönderriven och då även sliten och mindre vacker. Om du har en katt som klöser på möblerna kanske du därför inte vill lägga så pass mycket pengar på en soffa. Om du däremot inte har någon katt, eller en katt som utan problem kan låta möblerna vara ifred, är skinnsoffan troligtvis det mest hållbara valet.

Även om den kostar mer i inköp sparar du troligen in de pengarna med tiden eftersom du kan behålla samma soffa under en längre period. Om du däremot väljer att köpa en av de billigare sofforna är sannolikheten stor att du efter några år får köpa en ny soffa, och då hade du tjänat mer på att köpa en möbel av hög kvalitet från början.

Skinnsoffan – ett praktiskt val

Har det blivit dags att köpa ny soffa? Vill du för en gångs skull sätta det praktiska i fokus? Då är en skinnsoffa det självklara valet. Tro dock inte att det blir ett lätt val. Skinnsoffor finns i många olika utföranden och stilar. Du behöver med andra ord inte falla in i en viss stil för att du väljer en soffa av skinn. Du kan hitta en möbel som passar in estetiskt men som är praktisk på alla sätt.

Fyra skäl att välja en soffa i skinn

Du har säkert hört många gånger att en skinnsoffa är den mest praktiska möbel som finns. Frågan är om det stämmer? Ja, det gör det nog. En skinnsoffa är verkligen ett smart val för den som vill ha en lättskött möbel. Ett undantag kanske ska nämnas. Om du äger en eller flera katter som gärna klöser på möbler är troligtvis inte dessa soffor något för dig. De håller inte för vad som helst. Vassa kattklor är något som kan få soffan att se tråkig ut på nolltid. Men vilka är då de främsta argumenten för att välja en soffa i skinn?

 • Fläckar kan torkas bort med en fuktig trasa.

  Enklare att hålla rent i en soffa kan det inte bli. Skulle du själv eller barnen spilla choklad är det bara att torka av med en trasa. Äter ni jordgubbar i soffan och råkar spilla? Inga problem, även det går bort med trasan. Vad ni än spiller går det att torka bort. Undantaget är kanske om ni spiller något frätande, men sådant hanterar ni troligen inte i soffan ändå.

 • Lätt att dammsuga.

  Fläckar i all ära men det förekommer ju även annan typ av smuts. Även en soffa samlar damm och det gäller att inte glömma det. En klar fördel med skinnsoffan är att den går lätt att dammsuga. Du kan med andra ord hålla soffan ren och hygienisk utan problem. Många upplever att det är betydligt svårare att hålla en tygsoffa ren.

 • Lång hållbarhet.

  En skinnsoffa håller ofta betydligt längre än en tygsoffa. Undantaget är om den utsätts för vassa föremål. Om katten klöser eller om barnen går loss med sax finns det inga garantier för att den håller. Om ni däremot tar väl hand om den och använder den normalt kan den hålla i många årtionden.

 • Se det som en investering

  Vill du ha en skinnsoffa men känner dig något avskräckt av prislappen? Visst är skinnsofforna dyrare än många andra soffor. Vi rekommenderar dock att du ser på det som en investering. Som tidigare nämnts kan den här möbeln hålla mycket längre än andra billigare modeller. Du får därför tänka på att du kanske har den här möbeln dubbelt så länge som en billigare tygsoffa. Det innebär att du får dubbla tygsoffans pris för att kunna jämföra kostnaden. Det gäller ju att inte bara stirra sig blind på inköpspriset utan att även titta på möbelns livstid. Priset bör slås ut på hur lång livstid den har. På det sättet blir siffrorna mer rättvisande.

Eftersom det redan har konstaterats att de här sofforna ofta är ganska dyra kanske vi ska titta närmare på vad detta innebär. Vad är egentligen dyrt? Det är naturligtvis en fråga om personliga förutsättningar. Det en person tycker är dyrt kanske är ett mycket humant pris för någon annan. Vad vi kan slå fast är att många skinnsoffor kostar över 10 000 kronor. Större skinnsoffor och mer påkostade modeller kostar ofta mellan 20 000 och 30 000 kronor. Såväl storlek som design påverkar naturligtvis priset. Det är också tydligt vid jämförelser att priserna varierar mycket mellan olika butiker. Det är därför att rekommendera att du verkligen tar dig tid att jämföra priser innan du slår till. Kom dock ihåg att det inte alltid är klokt att satsa på det lägsta priset.

Du bör titta på helheten. Titta gärna vad du får för pengarna. Finns det någon anledning till att en viss soffa är mycket dyrare än en annan? Det kan handla om olika kvalitet. Det kan också vara skillnader när det kommer till struktur och material. Anledningarna kan vara många. Det är därför viktigt att du fattar ett medvetet beslut. Var prismedveten men låt inte priset styra valet helt.

Matcha skinnsoffan på bästa sätt

När du väl har fått soffan på plats har du sett till att du kan koppla av. Du och din familj kan njuta helt av fredagsmys och lördagsgodis i soffan. Du behöver inte längre uppmana alla till försiktighet. Skulle någon råka spilla är det ingen katastrof. Det är naturligtvis väldigt skönt.

Nästa steg blir att hitta andra möbler och accessoarer att matcha soffan med. De möbler och inredningsdetaljer som passade ihop med tygsoffan kanske inte längre passar in lika bra. Passa på att förnya helt i vardagsrummet. Se det som ett tillfälle att byta stil, åtminstone delvis. Eller förfina den inredningsstil du redan har. Kanske behöver soffbordet bytas ut. Det finns gott om bord som passar ihop med en skinnsoffa. Kanske vill du satsa på ett bord med detaljer av mässing. Det gör sig ofta väldigt fint med skinn. Varför inte satsa på ett bord med svart skiva och detaljer av mässing eller stål.

Det blir riktigt snyggt. Kanske vill du ha ett eller flera snygga brickbord, eller modulbord. Möjligheterna är många. Om du vill skapa ett varmt intryck kan du använda plädar i soffan. Det går också alldeles utmärkt att placera fina fårskinn i soffan. Här vill vi framhålla att det naturligtvis finns många konstgjorda varianter att välja på i butikerna. Du behöver alltså inte köpa äkta skinn för att kunna åstadkomma looken.

En fin matta kan också passa bra. Många väljer att satsa på en enkel matta för matchning med skinnsoffor. Ryamattor kanske inte känns så aktuella. Du kanske istället vill ha en tunnare matta. Du kan antingen satsa på en enfärgad matta i din favoritfärg eller en med diskreta mönster. Välj gärna en matta som är enkel att dammsuga av. På så sätt låter du den praktiska aspekten löpa genom hela vardagsrummet.

Andra sofftyper som är populära är: