Meny Stäng

Tips och trix när det är dags att måla om hemma

måla om hemma

Är det dags att väggarna hemma hos dig ska få lite ny, härlig färg? Vill du att resultatet ska bli så bra som det bara kan bli, och inte minst hållbart så du slipper göra om det inom en snar framtid igen? Då ska du ta del av dessa knep och tips som du här kommer att få. Att måla om hemmet kan göra otroligt mycket för att förnya ett hem och för att skapa en känsla av nytt. När vi väl bestämmer oss för att ta fram penseln och dra på oss målarskjortan vill vi gärna att resultatet ska bli bättre än vad vi någonsin har kunnat tänka oss. Men hur kan vi garantera att det blir ett hållbart resultat? Hur undviker vi att behöva måla om inom en snar framtid igen? Och vart i ett rum börjar man måla egentligen? Här får du svar på alla dina frågor:

Förbereda och grund är nyckeln

Förbereda och grund är nyckeln

Äntligen är det dags att få lite ny färg på väggarna där hemma, och visst kliar det i fingrarna att direkt komma igång och smeta på den nya färgen. Men stopp. Först och främst ska väggarna förberedas och fixas innan det är dags att börja måla. Finns det tapet på väggarna? Se till att riva bort detta. Finns det spikar och annat i väggen? Då ska du se till att avlägsna dessa också, om du vill så att säga. Spackla över samtliga hål och skador, se till att det torkar rejält och slipa sedan ned skarven så att ytan blir helt slät. Står du nu med en kal vägg som ekar tom? Härligt! Genom att förbereda väggen på detta vis ser du till att resultatet blir fantastiskt, och mycket hållbart. Vill du kan du också grundmåla väggarna för att ytterligare optimera resultatet. Nu är det dags för dig att införskaffa allt du behöver för att måla. Gör ett besök hos Klint för att inhandla allt du behöver för att komma igång. Färg, penslar, borstar och en roller är det du behöver, och kanske maskeringstejp för trånga utrymmen, vägguttag och annat som du inte vill kleta färg på.

Börja med taket och avsluta med detaljerna

Börja med taket och avsluta med detaljerna

Står du nu och kliar dig i huvudet med färg upphälld och med en pensel i högsta hugg och funderar på vart i ett rum som du ska börja? Det är fritt fram för dig att börja vart du vill egentligen, men det finns några tips att dela med sig av om du är tveksam. Ska du måla både tak och väggar ska du börja med att måla taket då det finns risk att det droppar. När taket är målat är det väggarna som du smetar färg på. Ett stort tips för att få ett täckande och jämnt resultat är att du målar väggarna två gånger. Har taket blivit målat och väggarna likaså? Då är det dags att måla övrigt snickeri i rummet. Använd en mindre pensel för att måla karmar, lister och paneler. Låt allt torka under ett par dygn och sedan har du ett nymålat rum. Stort lycka till med ditt målande!