Meny Stäng

Att tänka på vid val av matta till vardagsrummet

I samarbete med Kilands mattor

Det är alltid kul med ny inredning och att göra om hemmet. Men ibland kan det vara svårt att få allt att gå ihop och matcha all inredning. En av utmaningarna när man inreder sitt vardagsrum kan vara val av matta.

En matta i vardagsrummet hjälper till med att göra möblemanget till en enhet och dessutom hjälper mattan till att framhäva möblerna i rummet mer. Det är däremot inte alltid lätt att välja matta till vardagsrummet och man kan bli förvirrad när man ska köpa en ny matta.

Att tänka på vid val av ny matta till vardagsrummet:

  1. Det är bra att tänka ut om man vill ha en stor eller liten matta. Storleken på mattan kan vara avgörande i valet.
  2. Man behöver också välja ut hur många mattor man vill ha och behöver. Behöver man endast en stor matta som ska vara i centrum av rummet eller vill man ha flera små? I många fall kan vardagsrummet också vara stort nog för kanske mer än en stor matta.
  3. Placeringen av mattan eller mattorna är också något man bör ha i åtanke. Ska den vara placerad vid soffan eller kanske pianot, dörren vid altanen/balkongen eller vid läshörnan? Det är bra att välja ut vilken eller vilka platser av rummet man vill placera ut mattorna på och även hur nära man vill ha dem. Detta underlättar mycket när man sedan ska välja färg och form.
  4. Något som också är bra att tänka på är placering av möblerna och mattan. Man kan välja att ha mattan helt framför soffan med soffbordet på och man kan också välja att ha soffan och soffbordet på mattan.
  5. När man valt hur stor matta man vill ha eller behöver så behöver man också börja att tänka på vilken eller vilka färger som skulle kunna passa in med inredningen och rummet. I val av färg och material ska man inte känna sig rädd för att kunna blanda lite.
  6. En annan sak att tänka på är val av mönster, om man vill ha mönster eller om man bara vill ha en färg på mattan. Det kan vara trevligt med lite mönster för att piffa upp och ge rummet lite liv. Var inte rädd för att testa nya saker!
  7. Sist men inte minst är det också bra att fundera på vilken form man vill ha på mattan/mattorna. Vill man ha runda, avlånga eller mer rektangulära mattor? Ett tips är att gärna mixa lite till olika delar av rummet om man väljer att ha flera mattor.