Meny Stäng

Bygg en egen pool

bygga egen pool

Det kan kännas långt till sommarens varma semesterdagar. Många börjar göra upp planer alldeles för sent, oavsett om det är att boka en resa, den där havsnära stugan på Gotland, eller bygga altan eller pool. Att ha tid för planering och diskussioner är alltid en bra idé för att få den perfekta semestern. När det gäller att bygga en egen pool är det inte bara planering utan även praktiska moment med grävjobb och montering som är skönt att få fixat i god tid.

Semester hemma

Pooler kanske mest förknippas med resor och hotellvistelser utomlands, eller om du åker på konferens eller spa. Det är fantastiskt att få möjlighet att se nya platser och få mat och service. Men oftast är det en kort tid av året, kanske en vecka eller två. Varför inte få en del av lyxen hemma i trädgården och kunna njuta av den i flera månader? Bara du har en trädgård kan du ha en pool. Det vanliga är att pooler är rektangulära, oftast 4*5 kvadratmeter. Men det är absolut inget måste. Poolen kan utformas efter husets och trädgårdens förutsättningar, och detsamma gäller ekonomin och finansieringen.

Storlek och utformning

Bland det första du ska göra är att fundera på vad du vill använda din pool till. Är det motion, svalka, lekplats för barn, eller helt enkelt att addera en lyxig känsla och höja fastighetens värde? Om du kikar in på poolgiganten så har de många förslag och inspiration. Ett annat tips är att bläddra bland researrangörers hemsidor för att se om det är något du gillar. Om du gillar att simma är det kanske en smal och avlång pool du ska ha som placeras på en långsida av huset. Om trädgården har begränsat med utrymme går det att forma poolen som ett U eller ett V, vilket även skapar en spännande och annorlunda uteplats och tomt. Har du småbarn behöver du självklart tänka extra noga på säkerheten, som att täcka poolen och kanske bygga upp ett staket runt. Även att utforma själva poolen barnvänligt med en bred trappa på kortsidan och låta en del av poolen vara grundare så att barnen kan bottna. Här kan du titta mer på om du funderar på att bygga pool i Uppsala.

Superkul att bada i den egna poolen.

Tillbehör

Sommaren kan kännas kort. Varför inte förlänga den genom att installera värme i poolen så att den går att använda även vår och höst. Det finns flera olika lösningar och det bästa är att tillfråga en expert om vad som passar. Det vanligaste är en poolvärmepump som är ett miljösmart val, och det finns även solfångare där du värmer upp din pool helt gratis. Andra tillbehör är den praktiska hörntrappan som är enkel att använda och tar lite plats, och självklart kan du även montera en stege om det passar bättre. Kakel, kantlinjer och belysning är detaljer som ger det där lilla extra. Ta god tid på dig när du gör dina val. För att få mer aktivitet och lek kan du installera ett vattenfall eller en jet-stream. Det sistnämnda är även en bra lösning för simträning om poolen är av mindre storlek eller om du vill få ut mer av din träning.

Det lilla extra?

Vill du att poolen ska lyfta den redan vackra tomten och utsikten? Då ska du välja en infinitypool. Dessa passar bäst om tomten slutar och byggs vid en kant så att det skapas en illusion av att vattnet fortsätter ut över horisonten. Om tomten är plattare så passar en overflow pool bra för att skapa en magisk och lyxig look. Med osynliga kanter där vatten och mark möts på samma nivå ser det ut som att en spegel brer ut sig över marken.