Meny Stäng

Vad man bör veta inför en begravning

Den här texten är ämnad till dig som kanske är släkting, vän eller ytligt bekant till den avlidna. Oavsett vem man är så kan det kännas skönt att ha en genomgång för vad man bör veta inför en begravning.

Om ni behöver en personlig rådgivare som hjälper er med begravning & juridik och ni bor i Göteborg så kan ni få god hjälp av att anlita en begravningsbyrå i Göteborg, som har stor erfarenhet och vana kring detta.

Följ det utskickade begravningsprogrammet

Allt som oftast får inbjudna gäster ett begravningsprogram där det står bland annat tid och datum för begravningen, vilken klädsel man bör ha på sig och om man ska skänka en summa pengar till något ändamål (exempelvis Diabetesfonden). Följer man programmet så begår man oftast inga fel utan handlar rätt.

Om det står valfri klädsel och du är osäker på vad du bör ta på dig så är svart klädsel ett säkert kort. Klä dig inte på ett sätt som väcker uppmärksamhet eller anstöt. Undvik därför urringningar eller tröjor med politiska budskap i någon form. Det handlar om att respektera de närmast anhöriga och att fokuset inte ska ligga på dig utan själva sörjandet av den avlidna.

Begravningar kan ta lång tid

Om du har småbarn så kan det vara bäst att boka barnvakt. Barn har oftast mycket spring i benen och det är lätt hänt att de busar när de blir alltför uttråkade. Det är självklart inte barnens fel, det är naturligt att de inte inser allvaret.

Undvik mobilen

Om du har för vana att flippa med mobilen ofta så är det bästa du kan göra att lämna den hemma. På en begravning bör du ägna fullt fokus åt vad begravningsförrättaren (en präst vid en kyrklig begravning) säger och hur de anhöriga reagerar åt situationen. Andra gäster märker direkt om du böjer ned huvudet utan att gråta, vilket innebär att de förstår att du pillar med mobilen.

Vill du ändå ha koll på tiden så kan du bära ett armbandsur.

Tala inte illa om den avlidna eller de anhöriga

Även om du kanske inte riktigt gillade allt vad den avlidna sa eller gjorde så måste du ändå visa respekt för de anhöriga. Dagen är reserverad för sörjande och inte åt att söka konflikter eller på annat sätt vanära den avlidna.

Ta inte fotografier utan de anhörigas tillåtande

Att spela in filmklipp eller ta bilder kan kännas berättigat i stunden, men se till att du ber de närmast anhöriga om lov först. På så sätt slipper du bli konfronterad efteråt om att du agerade fel. Vissa kyrkor har också professionella fotografer som är anlitade för att ta bilder, och finns sådana så är det bäst att du frågar kyrkan om det är okej att ta bilder på egen hand.