Meny Stäng

Vår älskade klassiker pinnsoffan

Pinnsoffan är en riktig klassiker som fortfarande ligger oss varmt om hjärtat. Antingen har man den själv i hemmet eller så minns man den med nostalgi från alla besök hemma hos farmor/mormor.

En förklaring till varför just pinnsoffan är så populär är förmodligen just för enkelheten. Det är en formad planka som har pinnar till både ryggstöd och ben. Man skippar alla eleganta former och mönster, och har helt enkelt skapat en enkel möbel som passar alla.

Går man tillbaka till äldre generationer har dessa generellt föredragit funktionalitet framför snygghet, vilket nog kan svara för varför just våra far- och morföräldrar uppskattat sin pinnsoffa så mycket genom åren.

Fördel med trämöbler

En trämöbel är ett utmärkt val för barnfamiljer. Att barn har en tendens att stöka ner vid måltiderna är välkänt, så vad passar bättre än en enkel trämöbel som lätt går att torka av efter maten? Dessutom ska det inte glömmas bort att trä är väldigt tacksamt på så sätt att det går att slipa, lacka och måla om vid behov.

En snygg pinnsoffa från inredningsshoppen.se
En snygg pinnsoffa från Inredningsshoppen.se

Obekväm men funktionell

En pinnsoffa är däremot inte den skönaste möbeln. Att luta sig bak mot pinnar är i längden inte jätteskönt, men går vi tillbaka i tiden så var detta en stor fördel.

Förr i tiden var man inte klar med dagens sysslor bara för att man ätit middag, utan hushållssysslorna fortsatte oftast ända till läggdags. Att man då hade köksmöbler som man inte riktigt kunde bli alltför bekväm i hjälpte en att inte sitta kvar vid matbordet allt för länge. Vi alla vet hur det är att sjunka ner i en varm och go soffa efter maten, så denna funktion är väldigt förståelig. Tanken på att resa sig upp för att börja jobba på nytt är i stort sett omöjlig när man väl tillåtit sig att slappna av.

Om man vill göra pinnsoffan till en bekvämare plats kan man inreda den med dynor och kuddar.

Enkel att inreda

Ytterligare en fördel med pinnsoffan är att den tack vare sin enkelhet passar in i de flesta rum. Förr i tiden var det en klassisk kökssoffa. Men nu när pinnsoffan åter igen fått sig ett uppsving hittar vi den på fler ställen i hemmet. Tack vare enkelheten gör den sig lika bra vid köksbordet eller i barnrummet som ute på verandan. Dessutom finns det även pinnstolar som komplement om man vill få in en klassiker på mindre utrymmen, som exempelvis i hallen.

Vi förstår varför våra förfäder gillat soffan så mycket, men hur kommer det sig att den blivit populär på nytt? Nostalgi har nog en del med det att göra. Men framförallt tror vi att det beror på att det är ett snyggt enkelt komplement till övrig inredning. Den skapar harmoni i inredningen samtidigt som den fortfarande än idag är funktionell.