Meny Stäng

Duka upp till fest med dukar och löpare

När man ordnar en fest vill man i regel att besökarna ska titta på dekorationer och annat. Omgivningen ska helt enkelt vara fin och inbjuda till kalas och glädje. Med dukar och löpare av olika slag kan man få liv i den mest tråkiga lokal. De ger också stämning och värme i ett kalt partytält. Men hur kan dukar och löpare användas lite mer kreativt?

Dekorera borden

Det allra vanligaste man använder dukar och löpare till är som bordsdekoration. Man kan också täcka fula bord med dem och göra något vackert. En idé kan vara att täcka in borden med vita dukar. I mitten av borden läggs sedan löpare i vackra färger som bryter av. Löparna kan ha samma färg på alla bord eller så placerar man gästerna till bords efter färgen på löparna. Du kan också välja pappersdukar och lägga ut kritor eller pennor på borden. På dukarna kan gästerna sedan skriva ner citat, sina namn eller rita små figurer. Det blir helt enkelt gigantiska gästböcker! Det är dessutom en rolig detalj som kan sysselsätta barn som är med på festen.

Använd dukar och löpare som ljuddämpare

Dukar och löpare som inte läggs på borden kan också hängas på väggarna, framför fönster och liknande. De fungerar som ljuddämpande material, och skapar mindre eko i lokalen. De kan också mörklägga eller förhindra insyn. Har dukarna eller löparna samma färg som på borden håller man allt enhetligt och snyggt. Välj gärna lite tjockare tyger så absorberas mer ljud.

Löpare som sittyta på bänkar

Ska man använda större bänkar kan löpare läggas ut på dem för att ge en mer dekorativ sittyta. Löparen gör det också lite varmare och mjukare att sitta även om de inte är lika tjocka som en riktig stolsdyna.

Man kan också använda dukar att trä över stolsryggar för att få en härlig färgeffekt. Använd gärna en färg som har med festens tema att göra, och som bryter av med färgen som används på borden.

Kombinera dukar i olika nyanser för mer färg

Är det en stor lokal kan dukar i olika nyanser användas för att ge mer liv åt det hela. Olika toner av röd, grön, lila eller den färg som används i lokalen gör att det inte blir så stelt. Gäller det till exempel en julfest kan man också kombinera röda och gröna dukar för att skapa härliga mönster. Överlag har just dukningen med alla sina tillbehör en stor betydelse för festens trivsamhet. Att arbeta lite extra med att få allt som man vill är därför inte fel.

Låt festen matcha

En annan idé kan vara att låta en duk eller löpare matcha servetter, bordsplaceringskort och annat som används på festen. Det ser stiligt ut och bidrar till god feststämning.