Meny Stäng

Fem tips som underlättar köp av soffa


Fem tips som underlättar köp av soffa

Soffan är en plats som vi spenderar mycket tid i, samtidigt som den utgör en stor del av inredningen. Dessutom kan det vara en extra sovplats när gäster sover över. Det är därför extra viktigt att lägga tid på att välja rätt soffa för dig och ditt hem. Innan du börjar kolla på soffor bör du fundera på vilken funktion den ska ha i ditt hem. Ska det finnas bäddmöjligheter? Ska den endast vara en plats att umgås på? Eller en plats där du spenderar timmar framför tv:n?
Här får du fem tips inför inköp av soffan.

1. Storlek och djup

Det första du ska fundera på är vilken storlek på soffan du ska. Mät upp så att du är säker på att soffan får plats på det utrymme den ska stå på. Fundera också på hur många du vill ska få plats att sitta i den, om du vill ha en divan, vill köpa till en fotpall eller vill ha en enkel klassisk. Många soffor är byggbara, så om du misstänker att behovet kommer att förändras inom den närmsta tiden kan du köpa en soffa som man kan köpa delar till. På detta sätt behöver du inte köpa en helt ny soffa när du behöver en större.

I samband med att du mäter ska du även fundera på djupet. En djup soffa är önskvärd om soffan är till för att slappa i. Är det viktigare att man ska kunna sitta upprätt och lätt ta sig upp ur soffan bör du ha ett mindre djup.

2. Provsitt

Det är viktigt att alltid provsitta soffan du ska köpa. Precis som sängar har även soffor olika hårdhetsgrad, och vilken som passar dig bäst är väldigt individuellt. Så för att försäkra dig om att soffan passar bra till strecktittande av serier bör du först testa att den är skön att ligga i.

Om möjligt provsitt soffan innan köp.

3. Material

Tänk igenom vilket material du ska ha. Har du barn är skinnsoffor lätta att tvätta, medan det är sämre i ett hushåll med katter då de gärna sätter klorna i skinnet. Textilsoffor kan ofta kräva ett visst underhåll för att inte blekas av solljus och för klara av dagligt slit.

Du bör dessutom ta hänsyn till vilket material det är i dynorna. Är dynan stoppad med polyester, fjäder eller kallskum? Exempelvis en dunsoffa kräver att du ska vända på dynorna med jämna mellanrum för att de ska behålla sin mjukhet.
Fråga säljaren om hur du bäst ska underhålla soffan för tips och råd.

4. Färg på soffan

När du har valt storlek, stil och material på soffan ska du välja färg. Tips är att be om olika tygprover att ta med dig hem för att se till så att färgen verkligen passar in. Soffan tar så pass mycket fokus att det är viktigt att färgen passar in med övrig inredning och eventuell väggfärg. Många soffor kan du välja olika färger på samt ändra färg på armstöd och ben. Ett tips är att matcha soffbenen med färgen på bordsbenen.

Viktigt att färgen passar in med övrig inredning och eventuell väggfärg

Många soffor har ett avtagbart överdrag som man kan tvätta. Förutom fördelen med att det går att tvätta kan du även byta ut dessa mot nya överdrag. Det innebär att du istället för att byta soffa kan ändra sofföverdragen till en ny färg den dagen du tröttnat på vald färg.

5. Mät dörrar, trappuppgång och hiss

Soffor är ofta specialbeställda och går därmed inte att lämna tillbaka. Försäkra dig om att soffan du köper går att bära in genom dörren och får plats i hissen eller går att lyfta upp via trappuppgången. Detta är det vanligaste man glömmer när man köper sin nya soffa. Du vill inte stå där med en stor soffa som du sedan inte ens kan få in i bostaden.