Meny Stäng

Hur ska man tänka vid val av soffa?

Att välja soffa till sitt hem kan låta som en enkel uppgift, men sanningen är att det kan vara svårare än man kan tro. Det är mycket som måste bli rätt för att soffan ska kännas balanserad i rummet och för att man ska vara nöjd. En soffa är inte något som man köper speciellt ofta, som man t.ex. gör med annan typ av inredning som tavlor eller ljusstakar. Därför är det viktigt att du gör ett medvetet val, så att du får en soffa som du trivs med länge.

soffor polcart
Denna soffa och andra snygga möbler hittar du hos https://polcart.se/mobler

Det första du ska tänka på när du ska välja soffa är vilken typ av design på soffan som du vill ha. Marknaden erbjuder mängder med olika typer av soffor och du kan välja enkelsoffor såväl som soffor med en divan, hörnsoffor eller U-soffor. Sofforna kommer också i olika storlekar. Valet av storlek kommer vara avgörande för hur bra soffan passar in i rummet. Väljer du en för stor soffa finns det risk för att den tar upp för mycket utrymme i rummet. Väljer du en för liten är risken stor att du får en dockskåpseffekt.

Välj rätt storlek på soffan

Att din soffa ska få plats i rummet där den ska stå är en självklarhet, men det är inte det enda som gäller när du ska välja storlek på din soffa. Om du vill att ditt hem ska se snyggt, balanserat och stilrent ut så kan det vara bra att använda sig av tredjedelsregeln. Det här är en regel som många inredningsexperter använder sig av för att säkerställa att storleken på en möbel är rätt eller att placeringen av t.ex. tavlor har rätt höjd.

En soffa med en så optimal storlek som möjligt ska utgöra två tredjedelar av den vägg som den kommer att stå framför. Om din vägg är åtta meter lång så ska soffan alltså utgöra två tredjedelar av detta. Den bör varken vara mindre eller större, för att på så sätt bli balanserad och ge rummet en känsla av harmoni.

Valet av material

Vilket material du väljer på din soffa kommer också vara avgörande för hur bra du kommer att trivas med den. Många väljer soffor i tyg. De är snygga och bekväma att sitta i och man slipper ”fastna med huden” under varma sommardagar. Väljer du tyg är det rekommenderat att du satsar på en dovare färg och att du väljer en soffa med avtagbar klädsel. Risken är annars stor att du kommer att smutsa ner din soffa, utan möjlighet att tvätta upp klädseln.

Soffor i skinn är enkla att rengöra och kan bara torkas av om du har spillt. De är dock mycket dyrare än soffor i tyg och du behöver se till att underhålla skinnet för att det inte ska spricka och bli fult och slitet. Vad du väljer beror på den egna smaken och hur mycket du vill eller orkar ta hand om din soffa. En väl omskött skinnsoffa kan du få mycket för – även i andrahand.


Hoppas att du blir nöjd med din nya soffa!